طراحی پوستر یکی از مهم ترین ابزارهای روابط عمومی و تبلیغات است. پوسترها آنقدر روتین و پر مصرف هستند که معمولاً برای هر رویداد سینمایی، علمی، ورزشی، هنری و …. در کنار سایر ابزارها مانند طراحی لوگو و طراحی کاتالوگ قرار می گیرد. مزایای طراحی پوستر این است که با توجه به ابعاد مختلف آن قابل استفاده در هر مکانی می باشد.
پوستر poster – یا دیوارکوب، که به آن اعلان، آفیش و پلاکات نیز میگویند، صفحات کاغذی در ابعاد تقریباً بزرگ هستند که بر روی آنها نوشتهها، طرحها، نقاشیها و نظیر آن چاپ شدهاست. پوسترها به منظور نصب شدن بر روی دیوارها یا دیگر سطوح عمودی تعبیه شدهاند. اهداف پوسترها چند منظوره است، یک پوستر ممکن است برای تبلیغات باشد یا برای تکثیر یک اثر هنری با هدف اقتصادی و فرهنگی و فروش ارزان قیمت از آن استفاده شود. از پوسترها برای امور آموزشی نیز استفاده زیادی میشود.
در اواخر قرن نوزدهم، پوسترهای دو نقاش فرانسوی (ژول شره) و (تولوز لوترک) تأثیر چشمگیری بر روند طراحی پوستر داشتهاند. بعضی به ژول شره لقب «پدر پوستر» را دادهاند، پوسترهای لوترک، بر اساس قدرت او در طراحی و شناخت رنگ و مهارتش در لیتوگرافی و نیز تأثیرپذیری از باسمههای ژاپنی بنا گردیده و اگر چه بیش از ۳۰ پوستر از او بر جای نماندهاست، ولی همین آثار معدود تأثیر زیادی بر هنر پوسترسازی داشته و برای بسیاری از هنرمندان راهگشا بودهاست.
پوستر در اوایل قرن بیستم رسانهای شناخته شده و موفق بود و به ویژه در شهر پاریس، بسیاری از هنرمندان طراح پوستر گرد آمده بودند. رنگهای شاد و زنده پوستر، برای عامه مردم جذاب و دوست داشتنی بود و گاهی شبانه پوسترها را که به تعداد محدود و برای نصب در گذر گاههای عمومی به شیوه لیتو گرافی تکثیر میشد، از دیوارها برمیداشتند و و در منزل خود نصب یا نگهداری میکردند و امروزه بعضی از این پوسترها در موزهها و مجموعههای شخصی یافت میشود. پیشرفتهای فنی لیتوگرافی (چاپ سنگی) در آغاز قرن بیستم، کیفیت پوستر هارا متحول نمود و طراحان با جسارت کافی از زمینههای تخت رنگی در آثار خود استفاده میکردند. (منبع ویکی پدیا)
پوستر های طراحی شده در آژانس تبلیغاتی دارابی
12نکته طراحی پوستر
1- قواعد و خلاقیت ها را ترکیب کنید
هر کار هنری و غیر هنری دارای اصول و قواعد هست، و طراحی پوستر نیز همین شرایط را دارا می باشد. برای طراحی پوستر سعی کنید اصول را رعایت کرده و همزمان با رعایت اصول در کار خود از اصول فراتر رفته و خلاقیت به خرج دهید تا باعث تاثیر مضاعف بر مخاطب گردد. محدودیت ها را از بین ببرید. از غیرممکن ها استفاده کنید. چیزهایی که در کنار هم جور نمی شوند را در کنار هم بیاورید. چیز جدید خلق کنید.
2- رنگ را به خدمت بگیرید
پوستر باید جذاب باشد تا بتواند قابلیت جلب توجه کنندگی را در بر بگیرد.شاید مهم ترین فاکتور جذابیت در پوستر رنگ باشد. طراح پوستر در حیطه موضوع مورد نظر به خوبی می بایست رنگهای جذاب را شناسایی و در پوستر به کار ببرد. در طراحی خود از رنگ ها به دقت، حساسیت و وسواس استفاده نمائید. رنگ پوستر تبلیغاتی یکی از اصلی ترین موارد در طراحی پوستر است. هر نوع رنگی در مخاطب شما ایجاد حس خاصی به وجود می آورد و، موجب بروز یک رفتار خاص در مخطب پوستر می شود و در صورت استفاده صحیح، می تواند مخطب چوستر را خیره کند. با توجه به موضوع طراحی، رنگ ها می توانند کاملا جسورانه، نامحسوس و یا رومانتیک باشند. نمونههای مختلف از رنگها را امتحان کنید تا ببینید کدام جالب درخواهد آمد.
3- از تضادها و تناقضها استفاده کنید
از روش های مختلف و گوناگون تضاد و تناقض ایجاد کنید. از رنگهای متضاد نظیر زرد و مشکی و آبی و نارنجی یا سیاه و سفید استفاده کنید. از فونتهای دراماتیک ظریف و زیبا در کنار فونت های کلفت و زخیم. عکس های و المانهای خاص و چالشی بکار ببرید. خلاصه به هر طریق از تضاد و تناقض ها بهره برده اما این شرط را فراموش نکنید که این بهر برداری موجب طراحی ضعیف در پوستر نگردد.
4- فونت ها را درست استفاده نمائید
نمونههای مختلف از فونتها را امتحان کنید تا ببینید کدام جذاب تر و زیبا تر درخواهد آمد. شما می توانید با فونت های مختلف، پیام یک پوستر را برای مخاطب تغییر دهید. فونتهای رمانتیک را نیز میتوانید امتحان کنید. می توانید برای نشان دادن جدیت، از فونت های بولد، برای بالابردن ظرافت از فونت ایتالیک و علی الخصوص نستعلیف ایرانی خودمان و برای بیان بازیگوشی و سرگرمی از فونت های غیر رسمی (سست و لوس) استفاده کنید.
5- مخاطب را بشناسید
همانند هر گونه خدماتی، در طراحی پوستر سعی کنید کاملا از مخاطبین خود آگاه شوید. شما باید قبل از طراحی و توزیع پوسترها، مخاطبتان را بشناسید و اطمینان حاصل کنید که طراحی با علایق بینندهها همخوانی دارد. زیرا برای هر سن، جنس، مخاطب و موضوعی ما مجبور هستیم که از ترکیب رنگ و فونت و … خاصب بهر ببریم و اگر این موضوع در طراحی لحاظ نگردد بسیار راحت ما از جذب مخاطب خود فاصله خواهیم گرفت و نتیجه مطلوب را به دست نخواهیم آورد.
6- عکس ها را فراموش نکنید
با استفاده از هنر یک گرافیست عملکرد خلاقانه داشته و برای رویداد مربوط به پوستر خود یک عکس جذاب و زیبا خلق کنید. میتوان با یک عکس زیبا و هیجانانگیز پیام پوستر را به راحتی منتقل کرد. اگر برای محصول طراحی پوستر انجام می دهید عکسها به محصول اعتبار میبخشد چون شکل واقعی آن است و بیننده میتواند عیناً کیفیت آن را ببیند و درک کند. حتی اگر عکاسی نیاز شما را برآورده نمی کند و یا در تامین بودجه کافی برای عکاسی مشکلی وجود داشته باشد، سعی کنید به جای آن از تصویر سازی استفاده نمائید.
به نظر میرسد که عکس یکی از پرکاربردترین شیوهها برای بیان مفاهیم در طراحی پوستر باشد. عکس مناسب در حالتهای مختلف همچون نمای باز، نمای بسته، جزء گیری (Detail)، زوایای خاص و … متناسب با سفارش ارائه شده در آثار بسیاری از طراحان گرافیک مشاهده میشود. گاهی عکس به شکل خاص تهیه شده است و به همان شکل بکار میرود و در موارد دیگر با ایجاد جلوههای ویژه با بکارگیری نرم افزارهای گرافیکی چون فتوشاپ به حال و هوایی متناسب با نوع سفارش تبدیل میشود و سپس در كار مورد استفاده قرار میگیرد. در اغلب کارهای سینمایی برای انجام سفارش پوستر، بروشور و … از عکس به شکل عمده و به عنوان عنصر اصلی بیان مفهوم استفاده میشود، چرا که نمایش چهره هنرپیشههای فیلم اجتناب ناپذیر است. بنابراین به نظر میرسد در سفارشات مشابه پوستر فیلم، ناگزیر به استفاده از عکس خواهیم بود، سوای اینکه شیوه و سبک کار ما چگونه باشد. به عبارت دیگر خیلی دشوار است اگر بخواهیم با سماجت برای طراحی پوستر یک فیلم از شیوههای دیگر همچون تایپوگرافی استفاده کنیم.
عکس به عنوان عنصر اصلی بیان مفهوم در طراحی گرافیک در آثار گروهی از طراحان همچون ابراهیم حقیقی، کوروش پارسانژاد، مصطفی زاده ابراهیمی، فرزاد ادیبی و بیژن جناب بکار رفته است.
در آثار طراحان گرافیک خارجی نیز استفاده از عکس بسیار دیده میشود. طراحانی چون ون دساند، لین میر و رمبو را میتوان نام برد.
7- توازن را در طراحی پوستر رعایت کنید
توازن در طراحی باعث می گردد که مخاطب به راحتی به همه مطالب و موضوعات دسترسی پیدا کند و به راحتی پوستر را درک کند. یک پوستر تبلیغاتی باید سریعا جلب توجه کند و مخاطب آن بتواند در سریع ترین فرصت ممکن آن را بخواند. شما باید اطلاعات را از لحاظ اهمیت دسته بندی کنید. اگر متن شما خیلی کوتاه است، دنبال تصاویر و گرافیک برجسته و ساده باشید. اما اگر متن شما زیاد است، تمرکز خود را روی متن بگذارید و آن را از لحاظ اهمیت، اولویت بندی کنید. قرارگیری مناسب عناصر ما در کادر پوستر نیازمند آشنایی طراح با شناخت کادر و کمپوزسیون مناسب است. کمپوزسیون یعنی ترکیب بندی به جا و مناسب فرم در کادر به نحوی که یک طرح واحد را تدائی کرده و چشم نواز باشد.گروهی از رنگها در کنار یکدیگر جلوه ای زیبا و مناسب دارند.طراح با علم رنگ شناسی خود می بایست به درستی رنگهای مورد نیاز طرح را انتخاب کند.
8- سادگی و گویایی در پوستر
سادگی مقوله است که در اغلب محصولات گرافیک جهت سرعت بخشیدن به درک مفهوم استفاده می کنیم. در پوستر نیز سادگی را با استفاده اعمال خساست در استفاده از فرم و رنگ ایجاد میکند. پرهیز از سادگی سبب بروز گنگی و پیچیدگی در پوستر می گردد.گویایی یعنی با نگاه اولیه به پوستر،کلیت موضوع را دریافت کنیم.در توضیح ساده تر می توانیم بگوییم فضای پوستر نباید بی ربط از موضوع آن باشد.
9- کادر مناسب در پوستر
انتخاب کادر مناسب می بایست پیش از طراحی پوستر صورت پذیرد.کادر عمودی کادری است خبری و هر چه کادر باریکتر باشد خبر تند و تیز تر به مخاطب منتقل می شود یا به تعبیری دیگر رسمی ترین و با سلابت ترین کادر در پوستر،کادر عمودی است.کادر افقی کادری است آرام و ساکن که عجله ای برای انتقال پیام ندارد.مضامین داستان گونه،مذهب و طبیعت را می توان در غالب این کادر در نظر گرفت. کادر خشتی یا مربع کادری است دوستانه و دموکراتیک.این کادر برای موضوعاتی همانند صلح ،آشتی و کودکان مناسب است.
10- وحدت در پوستر
عدم پراکندگی فرم و عناصر پوستر به نحوی که طرح واحدی را تداعی کنند. چیدمان، پوستر خوب اجزاش چیدمان درستی دارند، برای هر موضوعی چیدمان مخصوصی وجود داره، مصلا فیلم های کلاسیک معمولا پوستر با فضاسازی خاکستری و قدیمی دارند و این حس رو به خوبی به مخاطب القا میکنند.
11- خوانایی در پوسترهای نوشتاری
اگر پوستر ما به لحاظ ساختار و شکل کلی طرح نوشتاری است.در حیطه فاکتور خوانایی این اهمیت ندارد که نوشتار از چه نوع فرم و یا جلوه های خاصی در طراحی بهره برده است،بلکه این مهم است که نوشتار حاوی غلط املائی در رسم الخط نوشته شده نبوده و مخاطب پس طی ایهام توانایی خواندن آن را پیدا کند.
12- و در نهایت پوستر
اجرای مناسب در طراحی پوستر بدین معناست که طرح نهایی عاری از ضعف و اختلال در اجرا بوده و ایده پوستر به نحو شایسته اجرا شده باشد.بعد از فاکتور خلاقیت ویژه مهم ترین فاکتور اجرای مناسب است.توضیح اینکه طراح گرافیک در واقع طراح ایده است و چه خوب است که اجرای اثر نیز بر عهده خود او باشد،در عین حال ممکن است اجرا در پوستر به اشخاص دیگری محول کند.در فاکتور خلاقیت ویژه به اهمیت ایده ناب به عنوان مهم ترین فاکتور پوستر اشاره شده اما باید این جمله را به خاطر سپرد:یک پوستر که ایده ندارد اما دارای اجرای مناسب و حرفه ای است به مراتب بهتر است از پوستری که ایده ای مناسب دارد،اما اجرای آن ضعیف است.بنابراین طراح گرافیک می بایست با انواع تکنیک ها و نرم افزارهای مختلف اجرایی آشنا باشد.
ثبت ديدگاه