روانشناسی طراحی لوگو: چگونه اصول اولیه طراحی می تواند به برند شما کمک کند

لوگو چیزی بیش از یک تصویر زیباست: نمادی است که ویژگی های یک کسب و کار را از طریق ارتباط بصری به مخاطب منتقل می کند. به عبارت دیگر، چون لوگوها نمی توانند صحبت کنند، پس در ذهن و روح ما اثر گذاشته و جادوی واقعی در ذهن اتفاق می افتد. روانشناسی طراحی لوگو یک عامل مهم در موفقیت یک لوگو است.

در عین حال، این جنبه روانشناختی دقیقاً همان چیزی است که طراحی لوگو را دلهره آور می کند. به دلیل انکه مخاطب در طول روز لوگوهای بسیار زیادی را مشاهده میکند، نمیتوان انتظار داشت تا به همه آنها توجه کند در عوض، لوگو باید از بی توجهی مخاطب عبور کند تا آن ارتباط روانی برقرار و در ذهن و ناخودآگاه او ماندگار شود. طراحان لوگو در حال حاضر به اندازه کافی نگران مهارت های طراحی  و تسلط به نرم افزار خود هستند بدون اینکه تخصص علوم رفتاری را به حجم کاری خود اضافه کنند.

خوشبختانه، برای بهره مندی از مزایای روانشناسی در طراحی لوگو نیازی به مدرک پیشرفته ندارید. تنها چیزی که نیاز دارید، درک چند اصل اساسی است، و ما در آژانس تبلیغاتی دارابی به عنوان یکی از شرکت های مطرح طراحی لوگو در ایران، این راهنما را برای پوشش دادن اصول اولیه روانشناسی طراحی لوگو گردآوری کرده ایم.

پیام پنهان در لوگو

برای استفاده از روانشناسی در ارتباطات طراحی لوگو، ابتدا باید بررسی کنیم که چه چیز و یا مفهومی در پس لوگو ما مستتر شده و خود را به مخاطب ارائه میکند. البته ممکن است این پیام از برندی به برند دیگر متفاوت باشد، اما با چند سوال کلی که در ذیل آمده میتوانید بفهمید :

شخصیت: برند شما چه چیزی فراتر از یک تجارت برای ارائه به مشتری میدهد؟

اقتدار و حرفه ای بودن: چرا مصرف کننده بالقوه باید اعتماد کند که برند شما را استفاده کند؟

ارزش بازار: چه چیزی برند شما را از رقبای خود متمایز می کند؟

علاوه بر این، هر برند دارای ویژگی های خاص خود است ،که می خواهد از طریق هویت بصری خود  آن را منقل کند. اینها برخاسته از بیانیه ماموریت، ارزش ها و مخاطبان آن برند هستند.

وظیفه لوگو انتقال همه این اطلاعات تنها با استفاده از نشانه های بصری است و چه کار سختی بر دوش طراح است. اما خوشبختانه، یک لوگو به تنهایی کار نمی کند. همه اینها بخشی از یک تلاش بزرگتر برای برندسازی است، به همین دلیل است که ایده خوبی است که روانشناسی برند خود را بررسی کنید.

تشخیص الگو، اولین اصل کلیدی روانشناختی ما است که در اینجا مطرح می شود. ذهن انسان برای درک و یادآوری الگوها تنظیم شده است، و زمانی که آن الگوها به صورت استراتژیک و مرتب تکرار شوند ، در ذهن ماندگار می شود. در دنیای تجارت، یک مشتری بالقوه بارها در معرض یک نام تجاری قرار می گیرد (اینها گاهی اوقات نقاط تماس در سفر مشتری نامیده می شوند، و لوگو تنها یک نمونه است). هر چه تعداد آن برخوردها ثبات بیشتری داشته باشند، برند سازی و نفوذ لوگو در ذهن بیشتر خواهد شد.

روانشناسی لوگو در مقابل روانشناسی خریدار

روانشناسی خرید یک نکته مهم برای طراحی لوگو است، اما از روانشناسی لوگو متمایز است. روانشناسی خریدار فرآیند تصمیم گیری را که شخص برای متعهد شدن به خرید طی می کند، توصیف می کند. اساساً، هدف روانشناسی لوگو تأثیرگذاری بر روانشناسی خریدار است. توضیحات سنگین بود؟ پس با آژانس تبلیغاتی دارابی همرا شوید تا با توضیح بیشتر موضوع را متوجه شوید.

دو نوع انگیزه پشت خرید وجود دارد: منطقی و احساسی. از جنبه منطقی، فرآیند خرید شامل شناسایی یک مشکل، جستجوی اطلاعات و راه حل‌های مشکل و ارزیابی گزینه‌های جایگزین (مقایسه برندها) است که در تصمیم نهایی به اوج خود می‌رسد. همه اینها می تواند تحت تأثیر نگرانی های عملی مانند پول و مکان فیزیکی باشد. آنچه در مرحله منطقی فرآیند خرید اهمیت دارد این است که برند چقدر قابل دیده شدن است و آن برند چقدر متقاعد کننده می تواند خود را به عنوان راه حل مشکل قرار دهد.

شناسایی انگیزه های عاطفی در فرآیند خرید بسیار سخت تر است، اما اغلب آنها تمایل دارند که منطق را نادیده بگیرند. خریداران ممکن است محصولاتی را بر اساس ارتباط نام تجاری انتخاب کنند، اینکه آیا احساس می کنند در میان مشتریان برند قرار دارند یا خیر، و اینکه چه نوع شهرت عمومی آن نزد سایر افراد است. جنبه عاطفی جایی است که روانشناسی لوگو وارد عمل می شود.

و به طور خلاصه، شما با طراحی لوگو که بتواند به صورت منفرد یا جمعی، حالتی مانند احساس رضایت و یا لوکس بودن و …. و یا حالت رفع مشکل را به مخاطب القاء نماید، به مرحله همکاری مشترک روانشناسی خرید میرسید.

بنابراین چگونه یک لوگو با احساسات بیننده ارتباط برقرار می کند؟ برای پاسخ به آن، بیایید و با هم به اصول روانشناختی مرتبط با طراحی نگاه کنیم.

روانشناسی در عناصر طراحی لوگو

طراحی لوگو شامل استفاده از اجزای متعددی است که به عنوان عناصر طراحی شناخته می شوند و همه در یک ترکیب با هم کار می کنند. اینها شامل رنگ، فونت، اشکال، تصاویر و موارد دیگر است. هر یک از این عناصر دارای تداعی روانشناختی خاص خود هستند که باید هنگام ساخت یک لوگو در نظر بگیرید.

نمادها معمولاً به فرهنگ و ریشه ها اشاره دارد. به عنوان مثال، شاخه زیتون به دلیل آداب و رسوم یونان باستان نمادی برای صلح در دنیای غرب است. برای یک لوگو، یک نماد می تواند مانند یک سمبل عمل کند و یک استعاره بصری ظریف برای ایده های پیچیده ارائه دهد.

روانشناسی شکل

همه چیز از خطوط منفرد یک لوگو گرفته تا کل یک شکل،  ممکن مورد توجه و نظر مخاطب قرار بگیرد (البته از آنجایی که اکثر مردم توجه زیادی به لوگوی شما ندارند)، مهم است که معانی مختلفی را که شکل ها می توانند داشته باشند در نظر بگیرید. همه چیز لوگو، از خطوط تا سایر فرمها در کنار هم یک شکل را ایجاد میکنند که مخاطب آن را درک میکند. پس مهم است که معانی مختلفی را که شکل ها می توانند داشته باشند در نظر بگیرید شکل‌ها تعیین می‌کنند که آیا یک لوگو سنگین، پویا، ناپایدار، پایدار و غیره است. به عنوان مثل فرم مثلث نماد استحکام و استواری دارد دایره جاودانگی و …. در مورد روانشناسی فرم بیشتر خواهیم گفت.

روانشناسی رنگ

روانشناسی رنگ ها مسئول برخی از واکنش های عاطفی و احساسی ما هستند. به این فکر کنید که چگونه دیوارهای رنگ شده می توانند بلافاصله فضای یک اتاق را تغییر دهند، از غم انگیز به شاد. به همین ترتیب، برخی از رنگ ها می توانند القاء کنند که آیا یک وعده غذایی اشتها آور یا سمی به نظر می رسد. طراحی لوگو معمولاً به سه رنگ یا کمتر محدود می شود و از این رنگ ها در زمینه های مختلف دیگر برای تقویت هویت برند استفاده می شود. در مورد روانشناسی رنگ این مقالات را بخوانید.

مفهوم  رنگ ها در لوگو   |    نحوه انتخاب رنگ لوگو مناسب برای یک برند تجاری    |    رنگ ها چه می گویند

روانشناسی فونت

سبک یک فونت به زبانی فراتر از خود کلمات صحبت می کند. پنج نوع اصلی فونت وجود دارد – از جمله شکسته، نستعلیق، فونت کامپیوتری، دست‌نویس و تزئینی – بسیار از نمادها، با فونت های خوب تداعی گر بسیاری از حالات روانی مثبت در لوگو هستند. اما با این حال، سبک فونت می‌تواند باعث شود که یک نام لوگو یا شعار به نوعی سنتی، پیشرفته، ظریف یا شخصی شناخته شود.

اصول روانشناسی در طراحی لوگو

درک نحوه ارتباط اجزای یک لوگو یک چیز است. اما ترفند طراحی لوگو این است که همه این قسمت ها را با هم در یک ترکیب منحصر به فرد و هماهنگ قرار می دهد. انجام این کار به معنای تصمیم گیری در مورد پیام برندی است که می خواهید لوگوی خود را منتقل کند و اطمینان حاصل کنید که هر عنصری که استفاده می کنید این تصور را تقویت می کند.

روانشناسی معمولاً در مرحله فرآیند طراحی لوگو مطرح می شود. در حالی که طراحی در معنای لغوی عمل نقاشی است، اما نوعی تفکر نیز هست. طراح از اطلاعات مختصر استفاده می کند و مفاهیم بالقوه ای را ارائه می دهد که در عین همسویی با یک نام تجاری، برای مخاطب جذاب باشد. تعدادی از اصول روانشناسی در رابطه با ادراک و رفتار انسان وجود دارد که می تواند توضیح دهد که چرا برخی از مفاهیم لوگو درست و برخی دیگر اشتباه هستند.

نظریه گشتالت

نظریه گشتالت بیان می کند که مغز انسان چگونه اشکال پیچیده را پردازش می کند. در طراحی لوگو، 6 اصل گشتالت به طراحان کمک می کند تا اطمینان حاصل کنند که طراحی به روشی که قصد دارند درک می شود و قدرت اشکال را به حداکثر می رساند. به عبارت دیگر، اگر فرم کلی گیج کننده و منحرف کننده باشد، طراحان برای برقراری ارتباط با بینندگان در سطح روانی مشکل خواهند داشت.

تئوری کدگذاری دوگانه ادعا می کند که ما اطلاعات بیشتری را زمانی که به صورت بصری به جای نوشتار ارائه می شود، حفظ می کنیم. در عین حال، زمانی که هر دو با هم کار می کنند، ایده ها به بهترین شکل منتقل می شوند. اساساً، وقتی به خاطره انگیزترین لوگوها فکر می کنیم، اغلب نمادی است که به ذهنمان خطور می کند. اما متن واقعی نام و شعار (چه از نظر سبک و چه از نظر محتوا) کار مهمی را انجام می دهد که نمی توان از آن غافل شد.

پارادوکس انتخاب

پارادوکس انتخاب عمدتاً به خرید اشاره دارد و بیان می‌کند که گزینه‌های زیاد می‌تواند در واقع مصرف‌کننده را ترغیب کند. اما در مورد طراحی لوگو، به این معنی است که بیش از حد اطلاعات می تواند باعث اضطراب یا سردرگمی شود، حتی اگر اطلاعات منتقل شده دقیق باشد. به عبارت دیگر، به همین دلیل است که سادگی یک اصل کلیدی طراحی لوگو است. لوگوها باید بر مهم‌ترین برداشتی که از برند می‌خواهند داشته باشند تمرکز کنند و صرفاً بر برانگیختن آن تمرکز کنند.

وقتی صحبت از طراحی لوگو به میان می آید، هر صنعتی موظف است که روندهای عمومی رایج در صنف خود را رعایت کنند. به عنوان مثال، بسیاری از لوگوهای بانک ها تمایل به انتقال امنیت دارند و به همین دلیل اغلب آبی هستند یا از نماد نگاری مانند سپر یا ساختمان استفاده می کنند. در حالی که استفاده از این ویژگی اشکالی ندارد، لوگوی بانکی که این کار را خلاقانه‌تر انجام می‌دهد، به دلیل تازگی، مشتریان بالقوه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

نتیجه گیری

در حالی که یک لوگو از یک تصویر منفرد تشکیل شده است، چیزهای زیادی در پشت خود نهان کرده است. موفقیت طراحی لوگو تا حدی به سلیقه زیبایی شناختی، بخشی به مهارت طراحی هنری، بخشی به برنامه ریزی استراتژیک و بخشی به روانشناسی بستگی دارد.

اما به همان اندازه که همه اینها پیچیده به نظر می رسد، روانشناسی در واقع چیزی است که طراحی لوگو را آسان تر می کند. روانشناسی در طراحی لوگو مانند یک دست راهنما است. روانشناسی به جای حدس زدن اینکه چه چیزی با مخاطب راحتر ارتباط برقرار میکند ، اصول محکمی به ما می دهد که بر اساس آن فرضیات خود را پایه گذاری کنیم و بر اساس آن برنامه ریزی کنیم. به همین دلیل است که برای داشتن یک طراحی لوگوی عالی، مهم است که مطمئن شوید با یک طراح کار می‌کنید که می‌داند چه چیزی باعث می‌شود مردم به آن توجه کنند. آژانس تبلیغاتی دارابی، با همکاری  اساتید طراحی لوگو مطرح و شناخت موارد روانشانسی لوگو، آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشد.